Hallo, wat fijn dat je er bent.

Ik ben Janine Poppema, geboren in 1977. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om lange afstandswandelingen te maken en ben ik graag creatief bezig. Als het even kan reis ik met mijn gezin, waarin vooral Zuidelijk Afrika ons hart heeft gestolen. Mijn thuis ligt in Drenthe, waar ik woon samen met mijn man, zoon en een handje vol dieren, in het rustige Bunne. Daar werk ik met ontzettend veel plezier als rouw- en verliestherapeut binnen mijn eigen praktijk Rouwveer.

“Janine dank je wel dat je het voor mij allemaal wat lichter hebt gemaakt.”

De naam Rouwveer is ontstaan nadat ik werd bedankt met een mok met een gouden veertje erop.
Een veer roept iets op, het geeft vaak een positieve associatie. Een veer kan op spirituele wijze gebruikt worden of symbolisch. Als ik een veer tegen kom neem ik hem graag mee. Veren vind ik mooi, bijna magisch.  
Voor de indianen stond de veer voor erkenning, ze kregen een veer als ze moed hadden getoond bv. op het slagveld. Mensen kunnen een veer zien als geschenk van het universum, een teken dat er over je wordt gewaakt. Of als teken van vrijheid, een veer van een vogel die vrij is om te gaan waar hij wil.
Ik geloof zelf enorm in de kracht van symboliek en dat het vinden van bijvoorbeeld een veertje op straat of een vlinder zien vliegen op momenten dat je het niet verwacht, helend kan werken en ervaren kan worden als een teken of een troost-cadeautje vanuit het universum.   
 
Ik heb gekozen voor de naam Rouwveer, omdat voor mij de veer staat voor ‘licht’, ‘zachtheid’, ‘hoop’ en ‘veerkracht’. Dit is wat ik mensen gun en dit precies is waarom ik (rouw) therapeut ben geworden. 

“Rouwen is een transitie, een innerlijk proces om je te verhouden tot veranderde omstandigheden. Over veerkracht en moed om na pijn eigen passende keuzes te maken over hoe je verder wil met je leven.”

Waarom ik wil helpen

In contact met anderen, kinderen en volwassenen, voel ik me goed. Ik werk daarom al vele jaren als hulpverlener binnen de Jeugdzorg en hou ik zo van mijn werk als therapeut. Nadat ik, door (werk) ervaring en opleiding, steeds meer te weten kwam over de processen na een verlies situatie, merkte ik hoe waardevol deze kennis was. Kennis geeft je duidelijkheid over wat gaat komen en dit geeft vertrouwen en rust. 

Hierdoor is het toch wel een beetje mijn missie geworden om verlies en rouwen bespreekbaar te maken, het als een normaal onderdeel van het leven te laten zijn. Want wie lief heeft in het leven, zal rouwen. Bespreekbaar maken betekent ook aandacht geven die het verdiend. En dat, hoe zwaar het ook is, de hoop meegeven dat je herstellen kan. Na verlies kun je weer opnieuw hechten, en liefhebben.

Waarom ik kan helpen

Relevante opleidingen
  • Psychosociale Basiskennis
    Con Amore

  • Rouwbegeleidingskunde
    Hogeschool Utrecht

  • Intensieve Ambulante Gezinshulpverlening
    Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
  • Pedagogiek – Algemene Beroepen Variant
    Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
  • Sociaal Pedagogische Hulpverlening 
    GHBO Zwolle
  • Sociaal Pedagogisch Werk
    Menso Alting College Groningen
Aanvullende scholing
  • Basiscursus ‘Geef me de Vijf”
    Geef me de Vijf Academie
  • Creatieve training kinderen en rouw van Leoniek van der Maarel
    Praktijk voor kinderen en volwassenen, Emoties-Enzo.
  • DSM-5 Psychopathologie
    Hogeschool Utrecht
  • Beroepsethiek voor de Jeugdzorgwerker
    Nederlandse vereniging van Maatschappelijk Werkers (nvmw)
  • Basis Brain Blocks (methode om in gesprek te komen over autisme)
    In Beweging – praktijk voor psychomotorische kindertherapie
  • Systeemgericht werken
    Opleiding & Ontwikkeling, Jeugdzorg Drenthe
  • Oplossingsgericht bejegenen
    Opleiding & Ontwikkeling, Jeugdzorg Drenthe
  • Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
    Opleiding & Ontwikkeling, Jeugdzorg Drenthe en Buma trainingen

‘Wat is dood precies?’

… vroeg de mier. Het bos ritselde nerveus. De vlinder dacht na. Heel diep. ‘Dat weet eigenlijk niemand, want niemand die dood is kan het uitleggen,’ zei hij voorzichtig.
De bomen hielden hun adem in. Een langgerekte grijswitte wolk bleef hangen. Een merkwaardige stilte vulde de wereld. Niets bewoog.
De vlinder vertelde verder: ‘Dood is niet meer zijn waar je was. Maar dat geldt ook voor verhuizen naar een ander bos. Of als je een tijdje onder water blijft tijdens het zwemmen. Alleen …. de dood is voor altijd. Dat je nooit meer miert, of boomt. Wat dood is, houdt op met zijn.’
Er gebeurde niets. En toch ging alles door.
‘En hemels?’ vroeg de mier. De vlinder haalde diep adem.
‘Dat is als je voelt hoe bijzonder het gewone is,’ zei hij.
De wolk dreef verder, en de zon brak door.
Niemand was dood. Het was hemels.

{Toon Tellegen}

Vrijwilligerswerk 

Als vrijwilliger bij Stichting Achter De Regenboog ondersteun ik ouders en kinderen die een dierbare hebben verloren. De stichting organiseert lotgenotenweekenden en biedt advies en voorlichting. Ik geloof sterk in het belang van het delen van ervaringen, zodat kinderen beseffen dat ze niet alleen zijn. Bezoek www.achterderegenboog.nl voor meer informatie.