Mijn Diensten
Rouwbegeleiding voor kinderen
Voor kinderen is het inzetten van hulp vaak een laatste stap die je als ouder zet. Kinderen die te maken krijgen met verlies kunnen er vaak, met hulp van volwassenen, goed mee omgaan. Maar soms is het impact zo groot voor het kind en zijn de volwassenen minder beschikbaar omdat ze zelf ook rouwen. Dan is het belangrijk dat een andere volwassene beschikbaar is en zo een veilige plek biedt. Dit kan een andere familielid zijn, een docent op school of een rouwbegeleider.
Bij de begeleiding van kinderen zal er ook altijd contact zijn met de ouder(s). Ik geloof dat afstemmen en samenwerken in datgene wat goed is voor je kind belangrijk is.
Rouwbegeleiding voor volwassenen
Volwassenen rouwen anders dan kinderen. Bij volwassenen spelen vaak andere factoren mee waardoor het rouwproces moeizaam kan gaan of zelfs stagneren. Ik werk niet anders met een volwassenen dan met een kind maar ben me wel heel erg bewust van het levensverhaal van volwassenen. Ik werk dan ook graag systemisch en narratief. Je verhaal vertelt veel en helpt je maar kan je ook tegenwerken bij het verder gaan na verlies. Net als bij kinderen staat veiligheid voorop en zal ik aansluiten bij jouw tempo en bij jouw behoeften. Omdat ik geloof in de kracht van symbolen en rituelen tijdens rouwen zal ik daar zeker gebruik van maken. Creatieve werkvormen en beeldend werken zijn een onderdeel. Niet altijd lukt het om bij Rouwveer in de praktijk te komen. Dan is het mogelijk om thuis of te spreken. Wandelen vind ik een hele sterke manier om in gesprek te gaan.
Ondersteuning en advies binnen het onderwijs
Ik geloof dat leren omgaan met verlies iets is wat je kunt leren. Kinderen kijken naar de volwassenen en leren van hen hoe ze moeten omgaan met de dood, met verdriet, met afscheid nemen. Ik vind het geweldig als ik hoor dat er op een school aandacht wordt besteed aan verlies en rouwen. Scholen hebben vaak een rouwprotocol opgesteld en weten ook wel wat te doen als er iemand komt te overlijden. Maar weten leerkrachten echt hoe het is voor een kleuter om zijn moeder te verliezen en wat je kunt doen in de klas om te helpen? En een jongen van 10 die een ernstig zieke zus thuis heeft? Waar moet je dan opletten? Hoe kun je als leerkracht iets toevoegen? Hoe kun je een fijne plek blijven voor de kinderen, ook als hun leven even op zijn kop staat?
- Graag geef ik workshops aan leerkrachten in teamverband. Samen de basis van rouwbegeleiding leren, kleine tools die al een groot verschil kunnen maken in het contact met de kinderen. Bewustwording en concrete handvatten.
- Daarnaast kom ik in (basisschool) klassen om met de kinderen te praten en te werken over afscheid nemen, verlies en rouwen. En geef ik gastlessen aan jongeren op het voortgezet onderwijs.